Schimb de tineri româno-englez la Bistrița
În perioada 7-17 septembrie 2015, Asociaţia Tineri pentru Comunitate Bistriţa împreună cu organizaţia RV Projects Anglia au desfăşurat un proiect de promovare a frumuseţilor rurale mai puţin cunoscute ale judeţului Bistriţa-Năsăud numit “UNKNOWN BEAUTIES REVEALED”. Acest schimb de tineri internaţional, finanţat de către Uniunea Europeană prin Programul Erasmus plus, acţiunea KA1, a avut scopul de a promova locuri, oameni şi obiceiuri locale prin schimburi interculturale, prin promovarea locurilor pitoreşti care se găsesc în toate zonele judeţului. Activităţile s-au derulat conform unui calendar pe zile şi ore după binecunoscuta “rigurozitate englezească”. Astfel, au existat zile tematice ca drumeţii, jocuri în naturî, ecologizare, studierea tradiţiilor populare locale. Totodată, în cadrul acestui proiect au avut loc numeroase discuţii şi dezbateri pe tema YOUTH VS RURAL AREAS (în traducere: tineretul versus zonele rurale) în care fiecare participant şi-a expus punctul de vedere referitor la deficienţele dar şi atuurile tinerilor care locuiesc în zonele rurale. Cu fiecare problemă expusă s-a conturat câte o soluţie pe măsură iar spre surprinderea tuturor, fiecare voluntar în parte a venit cu idei şi cu sugestii extrem de promiţătoare. Mai precis, participanţii au descoperit frumuseţea zonei Rodna Veche şi importanţa economică a minelor care au existat acolo, frumuseţea zonelor rurale Valea Mare şi Valea Vinului precum şi misteriosul castel Bethlen din Arcalia şi parcul deondrologic.
Apogeul proiectului a fost atins, însă, în timpul excursiei de la Valea Mare şi Valea Vinului, unde întregul colectiv s-a bucurat la maxim de frumuseţile ce înconjurau cabana Roua de Munte - sediul voluntarilor pentru 4 zile. Fiecare zi a reprezentat un prilej de a învăţa noi lucruri despre fiecare echipă în parte. Voluntarii englezi au fost încântaţi de peisajul spectaculos oferit de munţii noştri şi mesele tradiţionale pe care le-au savurat din plin. Tinerii români au avut şansa să îşi testeze cunoştinţele în limba engleză în timpul unei discuţii energice la ceaiul de la ora 5, cât şi în timpul unui meci amuzant de rugby. Dacă în prima zi timiditatea era la tot pasul, într-un timp extrem de scurt, întregul cerc de voluntari au devenit prieteni foarte buni. Au mai urmat numeroase seri de muzică şi dans, totul învaluit într-o atmosferă britanică, distracţia fiind pe primul loc. În continuare, tinerii au jucat un meci de paintball în care adrenalina a luat locul atmosferei de serenitate. Într-un final, tot ce s-a mai putut auzi prin ecoul pădurii au fost râsetele pline de viaţă ale jucătorilor.
“Spre sfârşit am fost extrem de fericită să aud că ei ne consideră the Romanian family (familia din România). Toţi au promis că se vor întoarce cât de repede cu putinţă. A fost o experienţă incredibilă din toate punctele de vedere”, spune Alexandra Căluşeri, participant în cadrul proiectului Unknown Beauties Revealed.
Prezentul articol prezinta punctual de vedere al autorului si AN si Comisia Europeana nu sunt responsabile pentru nicio utilizare care poate fi data informatiilor respective.
Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu